Az eltemetett vár – Körösladány
08:00 - 2022.06.24.

Körösladányi Helytörténeti Gyűjtemények Háza (Körösladány, Petőfi tér 4.)

2022. június 2-július 3.

Kiállítás megnyitó: 2022. június 2. (szerda) 16.00

Nyitvatartás: Hétfő – Péntek 8:00-16:00 / Szombaton és Vasárnap ZÁRVA

Bemutatja az Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft., valamint a Körösladányi Helytörténeti Gyűjtemények Háza
Helyszín: Körösladányi Helytörténeti Gyűjtemények Háza (Körösladány, Petőfi tér 4.)
Időpont: 2022. június 2. (szerda) 16.00
A vendégeket köszönti: Kazinczy István gyűjteményvezető
A tárlatot megnyitja: Cseresznyés János, az Erkel Ferenc Múzeum történésze
A kiállítás megtekinthető: 2022. július 3-ig.

A gyulai erődítmény a Kárpát-medence egyik legegyedibb történelmi épülete: a valamikori Magyar Királyság egyetlen épen maradt gótikus síkvidéki téglavára.
Az eltemetett vár című vándorkiállítás – amely az Erkel Ferenc Nonprofit Kft. működtetésében lévő gyulai vár és az Erkel Ferenc Múzeum közös projektje – a gyulai vár palánkerődítéseinek 2015-2016-ban lezajlott kutatásairól, annak geofizikai és régészeti vizsgálatainak eredményeiről számol be olyan módon, hogy a felhasznált tudományos módszerek ismertetése mellett a már ismert képi és írásos forrásokat is bemutatja. A tárlat magáról a kutatásról, annak szerteágazó vizsgálati területeiről és azok bizonyos nehézségeiről szól, bepillantást engedve az ásatások mindennapjaiba, és a feltárásokat követő feldolgozásba is, azt érzékeltetve, hogy a munka még messze nem zárult le. A kiállítás csak a jelenleg ismert eredményeket és a rendelkezésre álló, részben restaurált leletanyag egy részét hivatott bemutatni, a teljes kutatási programnak mintegy “munkaközi állapotát” rögzítve.
A tárlaton ugyanakkor láthatók olyan eredmények is, amelyek nem csupán a korábbiakhoz képest, hanem önmagukban is jelentős újdonságnak számítanak – mondjuk például az 1566. évi ostrom egyes részleteinek tekintetében.
A kiállításon a szakemberek felsorakoztatják azokat a képi forrásokat, amelyeket már a régészeti feltárásokat megelőző kutatómunka során számba vettek. Különösen nagy hangsúlyt kapnak a gyulai vár hiteles, korabeli ábrázolásai, és azoknak a vár és a város végvári időszakára rekonstruálható topográfiai vonatkozásai. A tárlat betekintést nyújt az úgynevezett roncsolásmentes kutatások, a műszeres vizsgálatok metodikájába, és azok eredményeiről is beszámol. A közelmúltban elvégzett ásatások során előkerült, már restaurált régészeti leletek közül is bemutat néhány jellemző darabot.
A tárlaton levetítik a gyulai vár körül elvégzett régészeti feltárások folyamatáról szóló, a helyszínen forgatott kisfilmet, valamint az ásatások eredményeit felhasználva elkészített digitális rekonstrukciót is. Ez utóbbi alkotás madártávlatból tárja a látogatók elé a vár építéstörténetét két korszakban: 1566-ban és az 1690 körüli időszakban. Ezt a kisfilmet jelenleg csak a gyulai vár lovagtermében vetítik, másutt a nagyközönség eddig nem láthatta.
A vándorkiállítás nem titkolt célja, hogy felhívja a figyelmet Békés megye és a tágabb régió legismertebb középkori műemlékének, a gyulai várnak a kiállításaira, és kedvcsinálóként ízelítőt adjon abból a hiteles, történelmi élményből, amiben a Gyulára látogatók részesülhetnek.
A vándorkiállításnak hat Békés megyei település közművelődési intézménye ad helyet: Mezőkovácsháza, Gyomaendrőd, Mezőberény, Battonya, Szeghalom, Körösladány. A bemutató minden helyszínen díjtalanul látogatható.

Szervező

Naptárhoz adom

Location