Díjtalan utazás vasúton a Gyulai várba

A Kormány 1502/2017. (VIII. 11.) Korm. határozata lehetővé teszi, hogy nappali tagozatos diákok pedagógus kísérőikkel vasúton díjtalanul utazhassanak hozzánk. A kedvezmény az iskolai szünetek kivételével a tanév szorgalmi időszakának egészére vonatkozik. A lehetőséggel az általános iskolák, középfokú iskolák és gyógypedagógiai, konduktív pedagógiai nevelési-oktatási intézmények nappali rendszerű iskolai oktatásban részt vevő tanulói élhetnek. A kedvezményt 10 tanulónként egy felnőtt kísérő is igénybe veheti.

Mi a teendő, hogy ingyenesen utazhassanak vasúton a gyulai várba?

1. Kérjen tőlünk fogadónyilatkozatot a díjmentes vasúti utazás igényléséhez! Töltse le a nyilatkozatot ide kattintva, kitöltve küldje el a var@gyulakult.hu címre! Ezt mi aláírva, lepecsételve visszaküldjük.

2. Jelezze díjmentes utazási igényüket a MÁV-START Zrt. felé! Ezt csak az iskola teheti meg a „Bejelentés” nyomtatvánnyal, amihez a tőlünk kapott fogadónyilatkozatot is mellékelni kell. A nyomtatvány mellékletében az utazáson résztvevő diákok névsorát és diákigazolványának adatait is fel kell tüntetni.

Ez a két dokumentum szükséges ahhoz, hogy a csoport utazása díjmentesen elszámolható legyen. Az utazási igényt a fogadónyilatkozaton szereplő napot megelőzően 7 munkanappal korábban be kell jelenteni a MÁV-START Zrt. területileg illetékes szolgáltatásértékesítőjénél.

3. Bélyegeztesse le a menetjegyeket a vár pénztárában! Nagyon fontos, hogy a menetjegy visszaútra csak akkor érvényes, ha azt a vár pénztárában kollégánk lepecsételte!

Hogyan juthatnak el a gyulai vasútállomástól a várhoz?

Útvonaltól függően a vasútállomástól mindössze 2-2,5 kilométerre található a Gyulai Vár. A több mint hat évszázados erődítmény kellemes tempójú sétával mindössze 25-30 perc alatt érhető el, akár a Ladics-házat, valamint a Százéves Cukrászdát is útba ejtve.

Az útvonalterv ide kattintva érhető el!

A vasútállomásra megérkezvén a Béke sugárúton érdemes haladni. Nagyjából egy kilométer megtétele után forduljon balra, a Jókai Mór utcába és menjen tovább egyenesen. Az Erkel tér, majd a Petőfi tér, ezt követően pedig a Megyeház utca következik. A Megyeház utca folytatásaként a Kossuth Lajos utca jön, ami egészen a Várkert utcáig vezet. Menjen át a körforgalmon és összesen mintegy 500 méter megtétele után jobb kéz felől már meg is pillanthatja a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpontot. A kastéllyal szemben, mindössze 300 lépésnyire, a Várkert utcában található meg a Gyulai Vár. A vasútállomástól helyi járatú autóbusszal is el lehet jutni a várhoz, a megálló a szomszédos Várfürdő előtt található. Az 5-ös jelzésű helyi járatú busz közlekedik a vasútállomás-Várfürdő viszonylatban. A részletes busz menetrenddel kapcsolatosan érdemes a gyulai buszpályaudvart keresni a 06-66/561-170-es telefonszámon.
Gyulakult

Aktuális programok

Száz és száz esemény a magyar kultúra városában. Bővebb infók a művelődési ház rendezvényeiről, az Almásy-kastélyhoz, a várhoz, az Erkel emlékházhoz köthető történésekről és az Erkel Ferenc Múzeum érdekességeiről, a Vigadó, a Rondella Terasz programjairól, a Kohán Képtár kiállításairól, a Ladics-ház történeteiről, mindenről, ami gyulai.